Saturday, 27 October 2012

Resepi : Yogurt Diet

Assalamualaikum

Lamanya aku tak update blog ni kan. Sebelum tu, Selamat Hari Raya AidilAdha Semua. Mesti banyak daging korban yang korang semua dapat kan. Aku ni dah sampai muak lah. Tak tau dah nak masak apa. Semua dah try buat termasuk rebus, bakar, goreng and seangkatan dengannya....hahahaha... Ok lah, hari ni aku nak kongsi resepi diet yang seimbang untuk korang semua dan aku dapat resepi ni pun dari pengasas Taska / Tadika / Sekolah Islam ADNI. 


Baiklah, tuan-tuan dan puan-puan sekalian, hihihi hari ni hamba ingin berkongsi dengan tuan hamba semua 1 menu diet yang seimbang dan sangat berkhasiat. How to make a simple yogurt


 : Bahan-Bahan :

Yogurt Asli  [ contoh yogurt korang tengok kat bawah tau ]
Susu Kambing jenis powder  [ 3-5 sudu je. Kalau boleh yang tak da gula tau. Kalau susah nak cari sangat korang try guna susu biasa...tapi rasa nikmat yogurt tu tak sama lah ]
Air Mineral
Periuk Kaca Kalis Api  [ jangan guna periuk logam tau. Nanti tak jadi lah menu diet ]
Guna Senduk Kayu / Plastik ja!!!


contoh Yogurt Asli 



: Cara-Cara :

1)  Bancuh susu dengan air mineral dalam periuk kaca kalis api. Panaskan atas API BIRU YANG SANGAT KECIL . Pastikan jangan sampai mendidih, cukup sekadar panas sahaja. 

2)  Dah agak panas korang tutup api then masukkan yogurt. Kemudian kacau dengan senduk sehingga sebati. Ingat, senduk kayu / plastik ja tau.

3)  Keluarkan dan letak atas meja. Kemudian ambil towel besar and tutup periuk tadi dalam 7-8 jam. 

4)  After 7-8 jam, korang akan nampak yogurt tadi macam pekat2. Then korang tambahlah madu. Nak lagi sedap korang letak lah kismis ke, pisang ke, kurma ke kat dalam yogurt tu. 

5)  Last, korang simpan dalam peti ais. [ yogurt sejuk2 baru sedap makan ]. 



Senang je kan??? Simple, Berkhasiat dan Jimat Duit (tu yang paling penting). Cuma kena beli yogurt dan susu ja.... Mudah sangat-sangat lah. Kaum lelaki pun boleh buat ini kan kaum perempuan. Betul tak??? 


Hehehe... Ok lah, Selamat Mencuba Ya.....


Salam

1 comment:

  1. wahh ! nak try la resepi ni . dah la tngah diet ni ! huahua :P

    ReplyDelete