Saturday, 27 October 2012

Resepi : Yogurt Diet

Assalamualaikum

Lamanya aku tak update blog ni kan. Sebelum tu, Selamat Hari Raya AidilAdha Semua. Mesti banyak daging korban yang korang semua dapat kan. Aku ni dah sampai muak lah. Tak tau dah nak masak apa. Semua dah try buat termasuk rebus, bakar, goreng and seangkatan dengannya....hahahaha... Ok lah, hari ni aku nak kongsi resepi diet yang seimbang untuk korang semua dan aku dapat resepi ni pun dari pengasas Taska / Tadika / Sekolah Islam ADNI. 


Baiklah, tuan-tuan dan puan-puan sekalian, hihihi hari ni hamba ingin berkongsi dengan tuan hamba semua 1 menu diet yang seimbang dan sangat berkhasiat. How to make a simple yogurt


 : Bahan-Bahan :

Yogurt Asli  [ contoh yogurt korang tengok kat bawah tau ]
Susu Kambing jenis powder  [ 3-5 sudu je. Kalau boleh yang tak da gula tau. Kalau susah nak cari sangat korang try guna susu biasa...tapi rasa nikmat yogurt tu tak sama lah ]
Air Mineral
Periuk Kaca Kalis Api  [ jangan guna periuk logam tau. Nanti tak jadi lah menu diet ]
Guna Senduk Kayu / Plastik ja!!!


contoh Yogurt Asli 



: Cara-Cara :

1)  Bancuh susu dengan air mineral dalam periuk kaca kalis api. Panaskan atas API BIRU YANG SANGAT KECIL . Pastikan jangan sampai mendidih, cukup sekadar panas sahaja. 

2)  Dah agak panas korang tutup api then masukkan yogurt. Kemudian kacau dengan senduk sehingga sebati. Ingat, senduk kayu / plastik ja tau.

3)  Keluarkan dan letak atas meja. Kemudian ambil towel besar and tutup periuk tadi dalam 7-8 jam. 

4)  After 7-8 jam, korang akan nampak yogurt tadi macam pekat2. Then korang tambahlah madu. Nak lagi sedap korang letak lah kismis ke, pisang ke, kurma ke kat dalam yogurt tu. 

5)  Last, korang simpan dalam peti ais. [ yogurt sejuk2 baru sedap makan ]. 



Senang je kan??? Simple, Berkhasiat dan Jimat Duit (tu yang paling penting). Cuma kena beli yogurt dan susu ja.... Mudah sangat-sangat lah. Kaum lelaki pun boleh buat ini kan kaum perempuan. Betul tak??? 


Hehehe... Ok lah, Selamat Mencuba Ya.....


Salam

Thursday, 11 October 2012

Halfest

Assalamualaikum

Petang tadi lepas kerja aku terus pergi ke PWTC. Kat sana ada pameran Halfest. Lepas je aku register, aku terus masuk kat pintu gerbang dewan tu. Semangat betul nak masuk dalam tu sebab semua barang-barang dalam tu best-best belako and mejoriti peniaga kat situ semuanya Islam. So, secara automatik nya semua barang-barang dalam tu ditanggung and dipercayai HALAL hehehe... panjang pula aku ni membebel kan. Dah macam mak nenek pl.


Ekspo Halfest ni ekspo Halal terbesar di Malaysia. Tak silap aku, tadi aku ada tengok senarai peniaga produk halal yang ada dalam ekspo tu. Ada lebih kurang 198 company yang join ekspo Halfest ni. Memang banyak and penat juga lah berjalan dalam tu. Semua ada..... Dari barang basah sehinggalah barangan kesihatan. Bukan tu saja, ada jualan baju and tudung. Semua ada lah... Banyak juga aku beli tadi tapi lebih kepada barang dapur lah (barang makan) hehehe...kuat makan lah katakan tapi badan tak besaq-besaq juga.


Ekspo Halfest bermula dari 10hb-14hb Oktober. So untuk korang yang duduk jauh dari KL boleh datang time cuti. Bawa satu family jalan-jalan kat cini. Memang best and menarik lah. Murah lak tu. Contohnya pau kan, kalau beli kat luar rm12 (1 paket besar), beli kat Halfest ni rm8 ja. Murah kan?? Memang tak rugi datang cini. Time opening aku tak berapa sure. Rasanya jam 9 pagi tapi ekspo ni tutup jam 9.00 malam. Untuk last day pula tutup awal sikit, dalam jam 7 malam. Apa lagi mai lah cini ramai-ramai...heheheh :)


ni antara barang yang aku beli tadi


kopi radik-mai secawan...hehehe





Sorry picture kurang menarik sebab guna kamera hf ja. Baju pun tak tukaq lagi...Baru balik dari kerja. hihihi :)