Saturday, 21 July 2012

Ramadhan Datang Lagi

                                                                  Assalamualaikum

Ramadhan datang lagi!!! Semua Umat Islam menantikan bulan yang barakah ni. Aku pun macam korang juga. Suka yang teramat sangat bila bulan ni tiba. Ustaz aku kata bulan ni bulan RAHMAT. Bulan segala bulan. Sebab bulan Ramadhan ni bulan yang melatih aku and korang semua untuk bersabar, melatih kita mendisiplinkan diri, menguji kesabaran kita sebagai umat-Nya. Bulan Ramadhan ni juga banyak sangat kelebihan and kebaikkan. 



KEBAIKKAN AND KELEBIHAN RAMADHAN

1. Diampunkan Segala Dosa-Dosa Yang Lalu 
2. Dijauhkan Dari Api Neraka
3. Mendapat 2 Kegembiraan "apabila berbuka, dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya, dia gembira dengan puasanya."
4. Pintu Syurga Dibuka Manakala Pintu Neraka Ditutup 
5. Pahala Berpuasa Berlipat Kali Ganda


Ada banyak lagi kelebihan bulan Ramadhan ni. Ada masa aku tulis lagi apa yang menarik di bulan Ramadhan ni k. Untuk korang semua aku sertakan picture kartun ni. Comey kan?? hehehehe....., Selamat Berpuasa dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan. 

Thursday, 12 July 2012

Adat Lafaz Sakinah

                                                                   Assalamualaikum

Hari ni aku nak cita pasal ADAT LAFAZ SAKINAH. Korang pernah dengar tak tentang adat nikah ni? Aku 1st time dengar and tau. Tu pun sebab aku dok baca blog sorg girl ni irinenadia and now dia dah jad isteri orang. So, guy kat luar sana jangan nak gatal2 dengan dia k..hehehe.... 
                                         
Cakap tentang adat lafaz sakinah ni setahu aku lah kan adat ni dilafazkan oleh ibu si pengantin perempuan dan pengantin perempuan tu sendiri. Maksud lafaz sakinah ni ialah proses penyerahan anak perempuan kepada lelaki yang bakal jadi suami kepada anak perempuan mereka. Lafaz ni berlaku selepas si lelaki dan si perempuan sah bergelar suami isteri means that selepas akad nikah dijalankan. Orang kata adat lafaz sakinah ni adat bagi orang Melaka and Johor je. Aku pun tak pasti sangat sebenarnya. Kalau korang tau korang bagi tau lah aku, tapi kalau untuk negeri Kedah memang tak da adat sakinah ni. hehehe.... 

Best kan dapat tau semua jenis adat-adat nikah bagi setiap negeri. Lain negeri lain adat nya. Kalau korang ada tau adat-adat yang menarik kat negeri korang, korang komen lah kat blog aku ni tau...Boleh dapat ilmu and input sikit sebanyak tentang negeri-negeri kat Malaysia ni. Pa pe pun setiap adat yang dilaksanakan mempunyai keunikkan yang tersendiri kan? Tak gitu??? hehe :) 

Monday, 9 July 2012

Hafizah Zaidon

                                                              Assalamualaikum


My name is Hafizah Zaidon. Aku 1st time tulis blog. Sebenarnya aku ni tak minat sangat menulis blog ni. Aku lebih suka baca blog orang. Disebabkan dorongan dari sorg sis ni (tq kak aisah), so aku mula tubuhkan blog aku sendiri. Ala...tulis kosong2 ja..hehe.... I'm 25 years and actually aku bukan lah penulis blog yang tegar..hanya suka2 je. Selain minat membaca blog2 orang, aku minat travel and kereta2 lama contohnya macam mini cooper lama tu...hehe... dan yang paling penting aku ni minat sangat dengan kamera. Apa orang kata "pantang tengok kamera lah" mesti nk pose je...hahaha..mcm syok sendiri.



                                                               with lovely mini cooper


Tadi aku ada cakap yang aku minat baca blog orang kan. Salah satu blogger faverote aku ni cik adik manis F A T I N  L I Y A N A. Korg semua mesti kenal gila-gila dengan girl comey ni kan?? Apa yang aku suka sangat baca blog gadis ni sebab dalam blog dia banyak cita pasal travel, makan dan fesyen. Tu semua minat aku. Tapi yang paling aku minat photografer and travel. Aku suka sangat bila dia cita pasal dia p Koria. Best siot...jeles gila aku baca cita dia p sana..hehe...aku memang nak sangat jejak kaki kat sana. 



                                                 ni pic dia masa p koria..comey kan :)

Ok lah, ni story untuk permulaan aku tulis blog. So, salam perkenalan untuk korg yg baru baca blog aku ni. :)  Adios....