Sunday, 13 January 2013

Outdoor Shoot

Assalamualaikum

Isnin malam aku dapat mesaj dari kawan kolej aku Nisa. Dia minta tolong snap kan gambar untuk letak pada bannner time dia kawin nanti. Aku kata ok ja..hehehe...tapi tak lah pandai sangat. Setakat snap and edit sikit-sikit tu boleh la. Then dia kt OK...tak kisah lah, janji ada...


Aku kata ok dan set kan time and place untuk shoot. So tempat nya udah dipilih dong...di Pullman, Putrajaya. D'orang pun setuju. Aku rasa korang semua pun tau kan Pullman memang tempat yang menarik. Kat sini banyak moment yang boleh diambil. Dekat jambatan boleh, dekat kolam renang boleh, dekat dalam lalang pun boleh...pilih je mana korang suka...Picture dalam lalang sesuai dengan tone yang d'orang nak...heheheh....habis lah korang...gatal-gatal badan lah jawabnya...hehehehe



gambar before edit



after edit


Ok tak korang? Bagi aku ok sebabnya aku ni bukan lah photographer professional pun. Snap suka-suka ja.. Lagi pun niat nak tolong kawan. Bawah ni ada lagi satu picture. Ni gambar pasangan pengantin dengan kakak ipar d'orang. 



macam suasana kampung je kan


Harap d'orang suka dengan hasil kerja aku

Wednesday, 2 January 2013

Doa Lembutkan Hati

Assalamualaikum

Dah lama sangat aku tak update blog ni. Sibuk sangat dengan due date asgmnt. Mana tak nya, dalam masa 1 bulan aku kena siapkan 5 asgmnt. Dah macam full time student yang tak da kerja tetap pula. Dah la aku ni PJJ student je...ada tugasan hakiki sebagai seorang pekerja. 

Alhamdulillah sekarang semuanya dah selesai. Exam pun dah abis. Yahoooooo cuti semester......hehehehehe.....

Hari ni aku nak kongsi dengan korang semua tentang 1 doa yang telah diajar oleh sorang sister ni (http://airis-arissa.blogspot.com). Doa ni boleh melembutkan hati seseorang dan hari ni aku nak sangat kongsi dengan korang semua tentang doa ni. Mana lah tau kan kot-kot korang ada masalah dengan someone dan susah sangat nk lembutkan hati dia, korang boleh lah gunakan doa ni. 

Selain tu juga doa ni dapat membantu ibu bapa yang berhadapan dengan anak yang degil. Sekurang-kurangnya kita usaha...yang selebihnya Tuhan yang tentukan. Betul tak???



اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ


Allah Maha Lembut kepada hamba-hamba-Nya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki, dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.
                                                                                                                                                                                                  (Surah Al-Syura:19)



Surah al-Ikhlas juga dapat melembutkan hati anak-anak yang degil. Contohnya bila anak tengah tidur, baca surah al-Ikhlas ayat 1-2 then berhenti sekejap dan niat 


Ya Allah, lembutkanlah hati anak ku [sebut nama anak ber binti kan nama ibu] sepertimana Kau lembutkan besi Nabi Daud a.s


Kemudian sambung ayat 3 dan ayat 4. 


Aku harap doa yang aku kongsikan ni dapat bantu korang semua.


AMIN...