Monday, 24 September 2012

Study Study Study

Assalamualaikum

"Apa khabar mu disana...lama sudah tak berjumpa...." hahahaha ceeewwwaahhhh...... menyanyi pula aku malam-malam ni kan. hehehe... (ambil mood nak buat assignment). Malam ni aku nak story-story sikit apa aktiviti aku sepanjang bulan September ni. Kalau korang baca title aku kat atas tu pun korang dah boleh agak apa aktiviti aku kan. Selain dari kerja mencari rezeki untuk aku and family, aku juga seorang pelajar part time. Biasa lah dulu lepas diploma aku terus dapat kerja. So abah kata kerja lah. Sayang kalau tak terima kerja tu. Kerja dah ok. Sekarang ekonomi kewangan aku dah stabil, aku sambung lah niat aku nak belajar. Tu yang jadi pelajar PJJ ni. 


So, ringkas-ringkaskan cerita, sabtu lalu aku masuk 1st kelas aku dengan penuh semangat RAYA. Mana tak nya mood raya tak habis lagi kot. hehehe.... Masuk je kelas pertama aku dah dapat tugasan and yang paling tak best assignment tu nak kena submit hujung bulan ni. Memang serabut lah otak aku ni. Dah la mood raya masih bersinar-sinar kat mata aku. hahaha...


Sekarang aku baru sem 3. Aku belajar dalam bidang Sains Pembangunan Manusia. Ada lah related dengan kerja aku sekarang. Walaupun kerja aku ni lebih kepada kanak-kanak dan masyarakat, aku tak kisah. Aku suka sangat dengan kerja aku sekarang. Eh, tetiba masuk bab keja pula. Dah melalut ni. hehehe... 


K lah, mood study dah datang ni. Nanti senang-senang aku update blog aku ni lagi.


 - ADIOS -


- S E L A M A T . M A L A M . S E M U A -



ni pic kat UPM



UPM lagi..hehehe...memang cantik  :)


Tuesday, 11 September 2012

Anak Melayu & Malaysia Pertama Menjadi Pensyarah Universiti Oxford

Assalamualaikum

Subhanallah..... Alhamdulillah...... Tak terkata dan bangga sangat aku sebagai ummat seagama and sekaum dengan hamba Allah ni... Ya Allah..... Tuhan saja yang tau betapa BANGGA NYA AKU!!!! Aku rasa korang pun sama juga. Hamba Allah yang aku katakan ni ialah Dr. Muhammad Afifi al-Akiti. Sebut je nama dia mesti korang dah tau tentang diri hamba Allah ni kan :)





Mai aku nak cita sikit pasal diri hamba Allah ni. Nama beliau, Dr. Muhammad Afifi al-Akiti. Beliau merupakan anak melayu pertama yang menjadi pensyarah di Universiti terkemuka dunia, iaitu Oxford. Dr. Muhammad Afifi al-Akiti, MA (Oxon), MSt (Oxon), DPhil (Oxon), MSIEPM


Beliau juga dikenali sebagai Sheikh Afifi yang merupakan salah seorang Felo Pensyarah Pengajian Islam di Pusat Pengajian Islam Oxford, dan Pensyarah Pusat Islam dalam bidang Pengajian Islam di Fakulti Teologi, Universiti Oxford, United Kingdom. Dr. Muhammad Afifi ini juga merupakan Felo Pensyarah di Worcester College, Oxford. 


Beliau merupakan bangsa Melayu, beragama Islam and  Rakyat Malaysia pertama yang berjaya menjadi salah seorang tenaga pensyarah di universiti yang paling berprestij di dunia.


Dr al-Akiti telah berjaya mendapat ijazah kedoktoran falsafah (DPhil) dalam jurusan Falsafah Arab Pertengahan (Medieval) dari Universiti Oxford sebagai Cendekiawan Clarendon pada tahun 2008. Tesisnya telah menerangkan dan secara sistematiknya dianggap sebagai suatu bentuk penulisan falsafah yang diletakkan di bawah kumpulan pertama yang digelar sebagai karpus Madnun, dipersembahkan kepada Teologis Islam termasyur, Imam Al-Ghazali pada (d. 505/1111) . Penemuannya adalah berdasarkan kepada kaji selidik yang mendalam terhadap kira-kira 50 manuskrip Arab Zaman Pertengahan (medieval).  Selain itu, terdapat juga tiga siri kajiannya yang diterbitkan yang dapat menyajikan edisi kritis dari hasil kerja yang paling maju dan teknis dari korpus, manual pada metafizik dan falsafah alam yang disebut Mayor Madnun.


Dr al-Akiti yang berasal dari Malaysia, telah dilatih sebagai seorang ahli teologi dan ahli falsafah dalam kedua-dua bidang keutamaan khususnya berkaitan dengan Dunia Islam dan tradisi barat. Beliau telah dididik oleh pelbagai Ulamak Dunia Islam yang mahsyur sejak beliau memulakan pengajian dari sekolah pondok lagi. Beliau telah menerima Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama dalam bidang Falsafah Skolastik dan Sejarah Sains dari Universiti Queen Belfast, dimana beliau berpeluang mendapat pelbagai anugerah biasiswa untuk meneruskan pengajiannya di peringkat sarjana dan doktor falsafah di Oxford. Bidang kepakaran beliau adalah dalam bidang Teologi Islam, Falsafah dan Sains.


Pada tahun 2009, bersama dengan Professor Muhammad Abdel Haleem dan IIIT, Dr al-Akiti telah disenarai pendek sebagai salah seorang yang tersenarai dalam Anugerah Muslim UK Tahunan, atas kecemerlangannya menyumbang ilmu Pendidikan Islam.
Pada tahun 2010, Dr al-Akiti telah dilantik sebagai Ahli Dewan Penasihat Agama Islam Negeri Perak, Malaysia, dimana pengisytiharaan ini telah disempurnakan oleh Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah.


Banyak kan beliau punya sumbangan...Tak terkira lah....Dah la muda... Penuh ilmu di dada. Aku ada baca dalam blog-blog rakan-rakan yang lain tentang Dr al-Akiti yang menyatakan bahawa beliau juga mampu menguasai & bahasa iaitu Bahasa Melayu, Perancis, Latin, Arab, Inggeris, Jerman and Yunani. WOW! Betul-betul kagum aku dengan beliau. 


Sumber : email/wikipedia 

Tuesday, 4 September 2012

Adam Hawa :)

Assalamualaikum

Lamanya aku tak buka blog aku ni. Bz sangat sampai tak sempat nak ucap Salam Raya untuk korang semua kan? hehehe aku rasa tak la lambat sangat untuk aku ucapkan 

S E L A M A T . H A R I . R A Y A . and  
H A P P Y . M E R D E K A . D A Y .  :)
S E M U A ! ! ! !

Nak cita sikit pasal raya aku tahun ni. Aku bz teramat sangat sebagai anak dara Pak Zaidon and Mak Norhan hehe... Biasa lah nama pun anak dara kan, so duduk lah kat cerok dapoq untuk menjalankan tanggungjawab sebagai anak pompuan pasangan ni. Sibuk sangat kat dapoq sampai tak sempat nak snap pic raya untuk tahun ni... Sedih juga lah tapi aku tak kisah sangat pun, janji dapat beraya dengan family, tu pun dah kira bagus and seronok sangat. 

OK! Stop cita pasal raya. Now nak cita pasal drama bersiri  ADAM HAWA  yang rancak disiarkan kat Astro Mustika, setiap Isnin - Khamis, Jam 10 malam. Drama ni memang best gila sebabnya drama ni asalnya daripada cerita sebuah novel. Tapi aku lupa lah nama pengarang novel tu.... Yang pasti nama tajuk novel tu sama dengan tajuk cita ni... "ADAM HAWA". Aku tak baca pun novel dia sebab aku ni memang tak minat membaca novel. Tapi bak kata sorang akak kat tempat keja aku ni 


" MEMANG TERBAIK LAH CITA NI PIJA!! RUGI TAK TENGOK. SEKALI TENGOK MESTI NAK TENGOK LAGI. " hehehehe....


Sebenarnya aku minat sangat tengok cita ni sebab ada Hero Idaman aku. Sapa lagi kalau bukan Aaron Aziz! hehehe....  Pelakon wanita pula Nadia Nisaa. Seorang pendatang baru yang kian meningkat naik tapi kan, Nadia Nisaa ni sebenarnya dah lama berlakon. Baru sekarang dia muncul balik. Yang lagi BEST is Lagu Tema dalam drama ni. Siti Nurhaliza & Hafiz yang nyanyikan. Memang berhantu lah lagu ni. Dengaq sekali mesti nak dengaq lagi. 




Hensom gilaaaa Aaron pakai uniform pilot....hehe... 


Korang try lah layan lagu tema drama ADAM HAWA ni. Kalau korang tak pernah dengaq lagi lagu tema drama ni, mai aku bagi dengaq. 


sumber ilham lagu ni dari You Tube. Lepas ni korang boleh lah download...heheh memang  TERBAIK!!!
S A L A M  :)