Thursday, 12 July 2012

Adat Lafaz Sakinah

                                                                   Assalamualaikum

Hari ni aku nak cita pasal ADAT LAFAZ SAKINAH. Korang pernah dengar tak tentang adat nikah ni? Aku 1st time dengar and tau. Tu pun sebab aku dok baca blog sorg girl ni irinenadia and now dia dah jad isteri orang. So, guy kat luar sana jangan nak gatal2 dengan dia k..hehehe.... 
                                         
Cakap tentang adat lafaz sakinah ni setahu aku lah kan adat ni dilafazkan oleh ibu si pengantin perempuan dan pengantin perempuan tu sendiri. Maksud lafaz sakinah ni ialah proses penyerahan anak perempuan kepada lelaki yang bakal jadi suami kepada anak perempuan mereka. Lafaz ni berlaku selepas si lelaki dan si perempuan sah bergelar suami isteri means that selepas akad nikah dijalankan. Orang kata adat lafaz sakinah ni adat bagi orang Melaka and Johor je. Aku pun tak pasti sangat sebenarnya. Kalau korang tau korang bagi tau lah aku, tapi kalau untuk negeri Kedah memang tak da adat sakinah ni. hehehe.... 

Best kan dapat tau semua jenis adat-adat nikah bagi setiap negeri. Lain negeri lain adat nya. Kalau korang ada tau adat-adat yang menarik kat negeri korang, korang komen lah kat blog aku ni tau...Boleh dapat ilmu and input sikit sebanyak tentang negeri-negeri kat Malaysia ni. Pa pe pun setiap adat yang dilaksanakan mempunyai keunikkan yang tersendiri kan? Tak gitu??? hehe :) 

2 comments:

  1. huhu..thanks info..tengah search pasal lafaz sakinah nie lepas bace blog irine.. saya org kelantan, xde pulak lafaz2 bg pihak pompuan

    ReplyDelete
  2. Hehe....welcome..sy pun br tau lepas baca blog irine tu...just nk share dgn kekawan...hope dpt membantu :)

    ReplyDelete